خانه، مکانی است که شما زمان خستگی خود به آن پناه میبرید. اوقات خوش خود به همراه خانواده و دوستان را در آن میگذرانید. آنجا درس میخوانید، کار میکنید و به طور کلی مامنی است که زندگی خود را در آن سپری میکنید. به همین دلیلی طراحی خانهای که قرار است به شما حس آرامش دهد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. یک خانه به قسمتهای مختلفی تقسیم میشود و هر قسمت از اصول طراحی مخصوص به خود پیروی میکند. یکی از مهمترین اجزا در طراحی یک خانه، طراحی اتاق خواب است.
یکی از مأموریتهای اصلی اتاق خواب در خانه این است که باعث کاهش تنش در شما شود و شما را برای یک روز دیگر و ادامهی زندگی آماده کند. به همین منظور طراحی این قسمت از خانه باید با دقت عمل بالایی انجام شود. در طراحی اتاق خواب عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند که باید در نظر گرفته شوند. از جمله این موارد بحث رنگ است. در این مقاله به طور اختصاصی میخواهیم مبحث روانشناسی رنگ در طراحی اتاق خواب را بررسی کنیم. تا پایان این نوشتار همراه ما باشید.
رنگ در طراحی خانه
وقتی بحث رنگ در طراحی خانه مطرح میشود، اولین چیزی که به ذهن میرسد تأثیر آن در زیبایی دکوراسیون است. نقش رنگ در زیبایی طراحی و دکوراسیون غیرقابل انکار است اما این تنها کاری نیست که انجام میدهد. رنگی که در خانه به کار برده میشود، نه تنها به کاهش تنش و فشار افراد ساکن در خانه کمک میکند بلکه به بهتر شدن حال آنها نیز کمک میکند. علاوه براین رنگ میتواند نمایانکنندهی شخصیت ساکنین خانه هم باشد.
نقشی که رنگ در طراحی داخلی خانه دارد، بالطبع در ترسیم طراحی اتاق خواب بهعنوان قسمتی از خانه هم ایفا میشود. به همین منظور در این نوشتار به بررسی رنگها و نقش روانشناختی آنها در طراحی اتاق خواب میپردازیم.
رنگهای خانواده رز یا سرخ – تداعیکننده آرامش
قرمزهای روشنتر مثل رنگ گل رز و صورتی مرجانی باعث ایجاد احساس آرامش در بیننده میشوند. البته همهی رنگهای موجود در طیف رنگی قرمز برای اتاق خواب کارآمد نیستند. درحالیکه قرمز روشن برای اتاق خواب میتواند گزینهی مناسبی باشد، قرمزهای تندتر اصلا گزینهی عاقلانهای به نظر نمیرسند. درست است که قرمز تند باعث ایجاد حس شجاعت در فرد شده و میتواند القاکنندهی قدرت باشد، اما برای اتاق خواب انتخاب بدی است. شما در اتاق خواب به آرامش نیاز دارید نه احساس شجاعت!
طیف آبی – الهامبخش استراحت
روانشناسان و طراحان دکوراسیونی که در زمینهی روانشناسی رنگ تحقیق و بررسی انجام میدهند، اذعان دارند که طیف رنگی آبی، آبی – سبز و آبی – خاکستری از آرامشبخشترین و مناسبترین طیفهای رنگی برای رنگآمیزی دیوارهای اتاق خواب و دکوراسیون داخلی آن به شمار میآیند.
در روانشناسی، آبی رنگی است که با حس اعتماد ما مرتبط است؛ بنابراین به طور خودکار آبی به ما این حس را میدهد که میتوانیم از خودمان مراقبت کنیم و تداعیکنندهی احساس راحتی و صداقت است.
در طراحی اتاق خواب، رنگ آبی میتواند در طیف روشنتری مثل آبی آسمانی و یا تیرهتری مثل سرمهای به کار برده شود. اگر آبی در طیف رنگی تیرهتر یعنی سرمهای استفاده شود، میتواند با ترکیب با یک طیف رنگی روشنتر مثل کرم به تعادل برسد.
قهوهای خنثی و خاکستری مایل به قهوهای – برانگیزانندهی میل به آغوش گرفتن
ترکیب طیف رنگی قهوهای و خاکستری مایل به قهوهای به راحتتر شدن فضا کمک میکند. به نظر کارشناسان، این ترکیب رنگی، گزینهی مناسبی برای اشخاصی است که ترجیح میدهند اتاق خواب آنها رنگ خنثایی داشته باشد و حسی از طبیعت را برای آنها تداعی کند.
همچنین اگر میخواهید در طراحی اتاق خواب خود از طرحهای خاصی با رنگهای تند استفاده کنید، برای رنگ پس زمینه این طیف رنگی انتخاب مناسبی از کاتالوگ رنگی به حساب میآید.
سبز – نویددهندهی احساس آرامش و امنیت
درست است که طیف رنگی سبز، جزو محبوبترین انتخابها در طراحی اتاق خواب نیست اما نباید از احساس آرامش و امنیتی که – به خصوص رنگ سبز خاکستری – در محیط به وجود میآورد، غافل شد. درواقع یکی از دلایلی که بازیگران و مهمانان برنامههای تلویزیونی قبل از اجرای برنامه در اتاقهایی با رنگ سبز منتظر میمانند، به همین ویژگی رنگ سبز برمیگردد. سبز، رنگی است که باعث میشود استرس کمتری داشته باشید و احساس آرامش کنید.
بنفش – تضمینکنندهی داشتن اتاق خوابی آرام و دنج
استفاده از طیف رنگی بنفش در طراحی محل خواب خود، به اندکی ذوق هنری نیاز دارد. قطعا اگر تمامی اتاق به رنگ بنفش تیره باشد جذابیتی نخواهد داشت اما استفاده از رنگ بنفش در برخی عناصر طراحی باعث ایجاد جذابیت در فضای اتاق خواب میشود.
متخصصین طراحی دکوراسیون معتقدند که رنگ بنفش، رنگ خانوادهی سلطنتی است. در نتیجه اگر میخواهید اتاق خوابی مجلل داشته باشید، رنگ بنفش را در لیست رنگهای انتخابی خود برای اتاق خواب قرار دهید.
زرد – ملایم و تسکیندهنده
طیف رنگی زرد نیز مانند بنفش باید با احتیاط استفاده شود. درست است که این طیف رنگی بهخاطر ویژگیهای آفتابی و دوست داشتنیاش شناخته میشود و برای آشپزخانه انتخاب خوبی است؛ اما اگر در تناژهای تند استفاده شود، نه تنها باعث ایجاد فضایی آرام و دلگرمکننده نمیشود بلکه میتواند ایجاد دلزدگی کند. اما اگر در تناژهای رنگی ملایم استفاده شود، به ایجاد محیطی تسکیندهنده کمک میکند.
سخن آخر
اتاق خواب فضایی است که شما در آن انرژی خود را دوباره بازمییابید و برای شروع یک روز دیگر خود را آماده میکنید. به همین خاطر باید در طراحی آن و انتخاب پالت رنگی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر این موضوع تأثیر میگذارد، دقت زیادی به خرج دهید. در این جا ما چند نمونه پالت رنگی که برای طراحی اتاق خواب گزینههای مناسبی به شمار میآیند را معرفی کردیم. به شما پیشنهاد میکنیم که برای رسیدن به انتخابی بهتر در این زمینه، با متخصصین طراحی داخلی مشورت کنید و سپس دست به انتخاب زنید.