طراحی نمای خارجی خانه هوشمند یکی از گامهای پیشرفت در راستای هوشمند سازی ساختمان است. امروزه نه تنها در طراحی داخلی، بلکه در طراحی نما نیز میتوانیم اهمیت استفاده از سیستمها و فناوریهای نوین را ببینیم.
تکنولوژی به کمک معماران و مهندسان آمده تا با طراحی و اجرای نمای خارجی هوشمند، به پایداری محیط و راحتی ساکنین بیش از پیش کمک کنند.
در این مقاله از مجله تالی پارک به بررسی نماهای هوشمند ساختمان میپردازیم.
نمای هوشمند
هوشمند سازی داخلی خانه، این امکان را به کاربر میدهد که محیطی که در آن زندگی میکند را شخصی سازی کند، اما اگر کاربر بخواهد کنترل نمای خارجی را نیز برعهده بگیرد، این کار اتلاف انرژی و وقت است. هدف از زندگی در خانه هوشمند، راحتی هر چه بیشتر است تا با دغدغه کمتر بتوان آسودگی را در این دنیای مدرن، مهمان همیشگی خانه مان کنیم.
نمای خارجی ساختمان علاوه بر اینکه زیبایی و هویت آن ساختمان را بازگو میکند، میتواند تا حدودی کیفیت نور، صدا و هوایی که وارد خانه میشود را نیز کنترل کند. توجه کنید که در اینجا با توجه به تکنولوژیها و مصالح نوین، خود ساختمان تشخیص میدهد با توجه به شرایط محیطی، چه تغییراتی را در خود اعمال کند. البته این بدین معنا نیست که ساکنین هیچ تسلطی بر خارج از ساختمان ندارند، بلکه میتوانند با کمک برخی از فناوریها، در هر زمان از شبانه روز موارد دلخواه را تغییر دهند. بنابراین با این تعاریف توقع میرود در طراحی یک نمای هوشمند به نکات بیان شده توجه شود.
در ادامه چند نمونه از مصالح و دیوارهای هوشمند که در طراحی نماها استفاده میشوند را معرفی میکنیم.
شیشه خود تمیز شونده
این شیشه هوشمند امکان کنترل و تنظیم نما بر اساس شرایط محیطی و نیازهای ساکنین را فراهم میکند. آنها دارای ویژگیهایی مانند پس زدن آب و روغن از روی شیشه، عدم چسبیدن آلودگی و کثیفی روی سطح شیشه، پاک شدن آلودگی با آب باران، مقاومت در برابر رسوب، خوردگی، خط و خش، افزایش استحکام و شفافیت شیشه، جلوگیری از تشکیل اثر انگشت و انعکاس نور هستند. این متریال هوشمند با کمک اشعه UV در نور آفتاب، فعال شده و آلودگیهای روی سطح پنجره را از بین میبرند و با تغییر خواص خود، به افزایش کارایی، زیبایی، راحتی و ایمنی خانه کمک میکنند.
نمای جلبکی روشی خلاقانه در نمای خارجی خانه هوشمند
استفاده از ریزجلبک ها در پوستهی خارجی ساختمان، ایدهای خلاقانه است که توانسته با طراحی پایدار خود برسر زبانها بیوفتد. این ایده اولین بار در سال 2011 به اجرا درآمده و نمونه موفقی در زمینه نماهای سبز هوشمند بوده است. اینکار علاوه بر جلوه بصری و تنوع رنگی باعث تصویه هوا میشود و میتواند گرما و برق ساختمان را نیز تامین کند.
نمای دینامیک
اکنون به بررسی رایج ترین نمای هوشمند که امروزه نمونههای بسیاری از آن را میتوان در نقاط مختلف جهان و در پروژههای متنوعی دید، میپردازیم.
استفاده از نمای دینامیک یا نمای متحرک ساختمانهای هوشمند، یکی از راههای نوین طراحی معماری است که توانسته کیفیت زندگی را بهبود بخشد، آلودگی محیط زیست را بکاهد و بهره وری انرژی را افزایش دهد. این نما با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته، قادر است به صورت خودکار یا با دستور کاربر، حالت و شکل خود را تغییر دهد و با توجه به نیازهای مختلف، عملکرد متفاوتی ارائه دهد. برخی از عملکردهای نمای دینامیک عبارتند از:
- سایه اندازی: نمای متحرک میتواند با تنظیم زاویه و جهت ورقهای خود، میزان نور خورشیدی که وارد فضای داخلی میشود را کنترل کند و در فصول گرم، از افزایش دما و مصرف بیش از حد برق جلوگیری کند.
- تهویه طبیعی: این نما، با حرکت پنلهای خود، باعث باز و بسته شدن شکافهای پوسته ساختمان شود و با این کار جریان هوای تازه را به داخل ساختمان هدایت کند و از تهویه مطبوع استفاده کند. به این صورت کیفیت هوا بهبود و میزان اکسیژن مصرفی افزایش میابد.
- زیبایی و تنوع بصری: حرکت پنلها و تغییر شکل شکافها، جلوهای زیبا و متنوع به ساختمان میببخشد و از خستگی و یکنواختی جلوگیری میکند.
نمای هوشمند ساختمان یکی از نمونههای معماری متحرک است که با ایجاد تعامل بین ساختمان و محیط، میتواند به بهبود کارایی، رفاه و زیبایی ساختمان کمک کند. همانطور که متوجه شدهاید، هیچ محدودیتی متوجه این زمینه نیست و با بهره گیری از دانش بین رشتهای، میتوان نمونههای کارآمد، زیبا و موفقی را در طراحی نمای هوشمند خارجی ساختمانها ببینیم.
برای خواندن مطالب بیشتر، با مجله تالی پارک همراه باشید.