در این نشست تخصصی، در ابتدا وکیل حسین اقدامی، مدیرعامل موسسه حقوقی معامله امن و دبیر چهارمین دورهمی خشت، از چالش‌های حقوقی تأمین مالی پروژه‌های ساختمانی سخن گفت و تصریح کرد:

«از یک‌سو تأمین سرمایه پروژه‌های ساختمانی، یکی از چالش‌های اصلی  سازندگان است و از سوی دیگر سرمایه‌های سرگردان بسیاری در کشور در دسترس هست که این سرمایه‌ها به دلیل نبود بسترهایی امن، شفاف و کارآمد راهی پرخطر برای ورود به پروژه‌های ساختمانی در پیش رو دارند.»

وی در ادامه ضمن تأکید بر ضرورت ایجاد بستری امن برای هدایت سرمایه‌های سرگردان کشور به سمت صنعت ساخت‌وساز، «توکنایز کردن پروژه‌های ساختمانی» را ابزاری بسیار مناسب برای تأمین مالی بیان کرد.

وی یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی گسترش بسترهای فناورانه مانند بلاکچین را «قانون‌گذاری» دانست که از یک‌سو قوانین موجود کارآمد و شفاف نبوده و این عدم شفافیت منطقه‌الفراغی را برای بسیاری از نهادهای ذی‌ربط ایجاد کرده است تا قانون را با نگاه خود تفسیر و اجرا کنند و از سوی دیگر با توجه به ضعف فرایند قانون‌گذاری مشکلات بسیاری را در این مسیر ایجاد می‌کند.

وکیل حسین اقدامی، استفاده از ابزارهای اجرایی به‌جای قانون‌گذاری را راه‌حل بهتری برای حل مسائل مربوط به بلاکچین دانست و تصریح کرد: «در دنیا بهترین قانون‌گذاری،  حداقل قانون‌گذاری و حل مسائل با روش‌های اجرایی است اما متأسفانه در ایران به دنبال حل همه مسائل بدون تحلیل ریشه آن، با ابزار قانون هستیم و این در حالی است که بسیاری از مسائل به‌جای قانون‌گذاری با راه‌حل‌های اجرایی قابل‌حل هستند.»

در ادامه دورهمی خشت، دو ارائه تخصصی در حوزه «تأمین سرمایه پروژه‌های ساختمانی از طریق توکن سازی بر بستر بلاکچین» صورت گرفت.

در اولین ارائه دکتر محمد اصغری، مدیر توسعه کسب‌وکار شرکت ققنوس در رابطه با انقلاب چهارم در جهان با محوریت بلاکچین و هوش مصنوعی صحبت کرد. وی فلسفه بلاکچین را ارتباط «همتا به همتا» برای کنار زدن سلطه بانک‌ها مطرح کرد که بانک‌ها به‌ناچار برای افزایش زاویه نفوذ خود، دست به استفاده از این فناوری زده‌اند.

وی کارکرد بلاکچین را بسیار گسترده و وسیع دانست که به‌غلط در کشور ما فقط به رمز ارزها خلاصه شده است و در دنیا استفاده‌های بسیاری از این زیرساخت ثبت اطلاعات می‌شود، اطلاعاتی که غیرقابل دست‌کاری بوده و به‌صورت شفاف طبقه‌بندی می‌شوند و این زیرساخت باعث ایجاد کلاس جدیدی از دارایی تحت عنوان «توکن» شده است که چالش‌های خاص اقتصادی، حقوقی و … را به همراه داشته است و توکن سازی مسکن هم پس از حدود یک دهه بعدازآن انقلاب، در سرتاسر جهان در حال شروع شدن است.

در ادامه دکتر اصغری از خلأها و چالش‌های حقوقی «توکنایز کردن پروژه‌های ساختمانی» به‌ویژه در فروش متری این پروژه‌ها به دلیل غیر همگن بودن یک پروژه ساختمانی سخن گفت و به ارائه راه‌حل برای این موارد ازجمله «توکنایز کردن پروژه‌های ساختمانی در قالب دارایی‌های یک شرکت سهامی» پرداخت.

وی از شرکت ققنوس به‌عنوان تنها و اولین زیرساخت بلاکچین  قانون‌مند شده کشور که با مشارکت ۵ بانک و یک نهاد فناورانه تأسیس شده است، نام برد که به دنبال بهره‌گیری از بستر بلاکچین در حوزه‌های مختلف بوده است تا بلاکچین را در دسترس‌تر و کاربردی‌تر کند. دکتر اصغری در ادامه تصریح کرد: «توکن املاک یکی از نقاط تمرکز ققنوس بوده است که ضمن فراهم کردن بستر مشارکت برای دهک‌های مختلف اقتصادی کشور در پروژه‌های ساختمانی، فضایی را برای بانک‌ها برای عرضه املاک مازاد ایجاد می‌کند.»

وی در ادامه به پروژه ۲۰هزار متری «لوتوس پیروزی» اشاره کرد که «تعاونی لوتوس پیروزی» را می‌توان به‌عنوان «اولین شرکت تعاونی ثبت‌شده دارای مجوز توکن سازی در قالب گواهی مشارکت» دانست که در این پروژه تأمین مالی از طریق صادر شدن «۳۴۰ میلیون توکن» انجام پذیرفته است و به دلایل مختلف، تنها بین مخاطبان بانک پارسیان این توزیع و تأمین سرمایه صورت پذیرفته است.

دومین ارائه چهارمین دورهمی خشت توسط دکتر داود بیدار، مؤسس و مدیرعامل گروه ساختمانی تالی پارک، صورت پذیرفت. ایشان در این دورهمی برای اولین بار از فعالیت تالی پارک در حوزه «توکن سازی پروژه های ساختمانی» پرده‌برداری کرد. وی انگیزه اصلی حرکت به این سمت را کارمندی  مطرح کرد که سال‌ها دستمزد دریافتی خود از گروه تالی را در بانک پس‌انداز می‌کرد تا بتواند مسکنی تهیه کند ولی پس از گذشت چند سال کار و تلاش بی‌وقفه، به دلیل تورم مسکن، پس‌اندازش به‌اندازه رهن یک خانه هم کفایت نمی‌کرد. همین مسئله منجر به حرکت تالی پارک به سمت توکنایز کردن ۱۲ واحد مسکونی در پروژه ۵۵۰ واحدی تالی پارک شهر ری شد و این حرکت به‌صورت آزمایشی به دلیل شفاف نبودن وضعیت قانون‌گذاری در این حوزه، تنها در میان کارمندان شرکت تالی صورت پذیرفت.