تا حالا در شبکههای مجازی مثل اینستاگرام با پستهایی رو به رو شدهاید که درون یک ساختمان را قبل و بعد از طراحی داخلی نشان میدهند؟ احتمالا پیش خودتان فکر کردهاید که چگونه میشود چنین ایدهای را اجرا کرد؟ در طراحی داخلی-چه طراحی داخلی خانه باشد یا محل کار، فرقی ندارد- برای اجرای ایدههایی که درون ذهن طراح داخلی وجود دارند و تبدیل آنها به چیزی که شما میبینید، مراحل و استانداردهایی وجود دارند.
ما در این مقاله دقیقا میخواهیم به همین سوال پاسخ دهیم که چگونه میشود ایدههای خلاقانهی طراحی داخلی را به یک خروجی عینی با کیفیت تبدیل کرد. خواندن این مقاله را هم به متخصصین و هم به افرادی که قصد دارند از یک طراح داخلی برای طراحی ساختمان خود کمک بگیرند توصیه میکنیم. چرا که اصولی که در این نوشتار ذکر میشوند میتوانند به عنوان معیارهایی برای سنجش میزان حرفهای بودن یک شرکت معماری و طراحی ساختمان استفاده شوند.
تا پایان این نوشتار همراه ما باشید.
مراحل طراحی داخلی
قبل از اینکه به سراغ توضیح مراحل برویم ذکر این نکته ضروری است که یک طراحی داخلی خوب و خلاقانه در این مراحل خلاصه نمیشود. جزییات خیلی بیشتری در فرایند طراحی کردن درون یک ساختمان وجود دارد. هر طراح داخلی هم اصول خاص خود را داشته اما این اصول به عنوان کلیاتی مطرح میشوند که هر شرکت معماری و طراحی حرفهای باید آن را رعایت کند.
- مرحله یک – شناخت مشتری و نوشتن برنامه
در این مرحله که میتوان به آن مرحلهی “پرسش و پاسخ” هم گفت، به بررسی و تحلیل ویژگیهای مشتری، علایق او، اهداف او و همچنین نتیجهای که دلخواه اوست پرداخته میشود. در مرحلهی شناخت مشتری مفصلا نیازهای مشتری بررسی میشوند و این نکته درنظر گرفته میشود که آیا ویژگیهای طراحی دلخواه مشتری پاسخگوی نیازهای او هست یا خیر.
برای مثال در طراحی داخلی یک فروشگاه لباس، یکی از چشماندازها و اهداف مورد انتظار این است که طراحی داخلی آن به گونهای باشد که باعث افزایش فروش شود. اگر طراحی داخلی مورد انتظار مشتری نتواند پاسخگوی این نیاز باشد، طراح داخلی حرفهای باید او را از این موضوع آگاه کند.
در مرحله شناخت مشتری و نوشتن برنامه این فعالیتها باید انجام شوند:
- جمعآوری اطلاعات مربوط به پروژه مثل ثبت شرایط موجود، اندازهگیری و عکاسی
- دریافت اطلاعات مورد نیاز از مشتری که میتواند به صورت مصاحبه حضوری یا تلفنی و یا پرسشنامه باشد.
- تحقیق اولیه راجعبه پروژه و ملاحظات قانونی که دارد.
- مشخص کردن یک سری از ویژگیهای پروژه مثل بودجه تقریبی مورد نیاز و زمان تقریبی پایان کار.
- مرحله دو- طراحی شماتیک
در این مرحله با توجه به اطلاعاتی که از مرحلهی قبل یعنی مرحلهی نوشتن برنامه به دست آمده است، یک طرح و ایده خلق میشود. اگر شما از یک شرکت طراحی داخلی کمک گرفتهاید، باید در این مرحله انتظار داشته باشید که شخصی که طراحی ساختمان شما را برعهده گرفته است یک طرح کلی از ایدهای که در سر دارد روی کاغذ طراحی کند.
در طراحی شماتیک، تمام چیزی که قرار است در نهایت به صورت عینی دیده شود، روی کاغذ آورده میشود. این طراحی در مراحل اولیه خام است اما بعد از مشورت با مشتری در نهایت تبدیل به نقشهی اصلی خواهد شد.
برخی از فعالیتهایی که در این مرحله انجام میشوند عبارتاند از:
- برنامهریزی فضایی انجام میشود. به این صورت که برای ارتباط فضایی و چیدمان کلی فضا چندین گزینه طراحی شده که در نهایت پس از مشورت با مشتری بهترین آن انتخاب میشود.
- توصیههای کلی اقتصادی نیز برای دکوراسیون داخلی داده میشود. برای مثال کفپوش آشپزخانه از چه جنسی باشد به صرفهتر است.
- بودجه و چشمانداز پروژه به طور دقیق بیان میشوند.
- مرحله سه- توسعهی طراحی
مرحلهی توسعهی طراحی، مرحلهی جزئیات است. در این مرحله مسیر کلی طراحی که در مرحلهی طراحی شماتیک مشخص شده است، به صورت جزئی و دقیق مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نیاز موارد مختلف اصلاح میشوند. با توجه به اینکه در مرحلهی توسعهی طراحی همچنان جزئیات در حال بررسی هستند، ابعاد نیز تغییر میکنند. در پایان این مرحله موارد جزئی به طور دقیق مشخص شدهاند.
برخی از فعالیتهایی که در این مرحله انجام میشوند، عبارتاند از:
- پلان طبقات به صورت دقیقتر طراحی شده و نکاتی راجع به موارد تکمیلی گفته میشود.
- چیدمان اولیه آشپزخانه و حمام با کابینت طراحی میشود.
- لوازم و تجهیزات انتخابی اولیه مشخص میشوند.
- مرحلهی چهارم- اسناد قرارداد
تا این مرحله موارد زیادی بررسی شدهاند، تصمیمات زیادی گرفته شده و اصلاحات مورد نیاز انجام شده است. در این مرحله نوبت آن است که نقشهی نهایی به صورت دو بعدی و سه بعدی طراحی شود تا اطلاعات لازم برای ساخت و اجرای پروژه را مشخص کند. در مرحله اسناد قرارداد، برای اخذ مجوزهایی که برای ساخت پروژه لازم هستند، اقدام میشود.
برخی از فعالیتهایی که در این مرحله انجام میشوند، عبارتاند از:
- اقدام برای دریافت مجوزهای لازم
- بررسی جزئیات مربوط به سیستم برقکشی و لولهکشی
- یک معمار ممکن است بسته به پیچیدگی پروژه و اگر عناصر سازهای نیاز به تغییر داشته باشند، نقشهی نهایی را بررسی کند.
- مرحلهی پنجم-مدیریت قرارداد
این مرحله، همان مرحلهای است که غبارها کنار رفته و شما میتوانید پروژه را به صورت عینی ببینید! در مرحلهی مدیریت قرارداد، مستندات و مدارک پروژه آماده شدهاند و نوبت به انتخاب پیمانکار برای اجرای پروژه میرسد. مجوزهای اخذ شده دوباره بررسی میشوند. درنهایت لوازمی که برای اجرا نیاز هستند تهیه شده و نقشهای که برای طراحی داخلی تدوین شده است، به اجرا در میآید.
برخی از فعالیتهایی که در این مرحله انجام میشوند، عبارتاند از:
- پیمانکار انتخاب شده و اجرای پروژه به او سپرده میشود.
- مصالح ساختمانی مورد نیاز سفارش داده میشوند.
- تیم اجرایی پیمانکار در محل، کار خود را شروع میکند.
چگونه اجرای مراحل طراحی داخلی میتواند به پروژهی من سود برساند؟
سوالی که برای خیلی از مشتریان پیش میآید این است که چگونه اجرای مراحل طراحی داخلی به صورت نظاممند میتواند برای پروژهی آنها کارآمد باشد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت مراحلی که برای طراحی داخلی اجرا میشوند، روشی استاندارد برای تبدیل یک ایدهی ذهنی به یک طراحی داخلی قابل مشاهده هستند. فرایند طراحی داخلی چه برای بازسازی طراحیهای گذشته باشد، چه طراحی جدیدی باشد به ما کمک میکند که:
- خلاقانهتر عمل کنیم.
- فرایند مستندسازی به صورت کارآمدتری انجام شود.
- و درنهایت به مشتریان خود کمک میکنیم تا بهترین نتیجهای که دنبال آن هستند را داشته باشند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم تا به صورت جامع مراحلی که در طراحی داخلی طی میشوند را برای شما بیان کنیم. کلیات این مراحل در همهی طراحیها به یک شکل است. اما بسته به آنکه طراحی شما، طراحی خانه باشد یا محل کار، بازسازی باشد یا طراحی جدید، این مراحل در جزئیات با هم فرق خواهند داشت. ما به شما توصیه میکنیم برای اجرای یک طراحی داخلی با کیفیت و رسیدن به طرحی که همیشه در رویاهای خود داشتهاید از یک شرکت طراحی داخلی حرفهای و معتمد در این زمینه کمک بگیرید.